Amikor elkezded használni a napenergiát, akkor teszel egy lépést bolygónk túlélése és megújulása felé. Jelenleg a bolygónk energiakészletének többszörösét használja fel. A megújuló energiaforrások közül a napenergia az egyik legbiztonságosabb és legkönnyebben alkalmazható megoldás.

Környezettudatosan napelemmel

A megújuló energiaforrások közül a napenergia az egyik legkönnyebben alkalmazható megoldás. Mivel bolygónk jelenleg energiakészletének többszörösét használja fel, ezért amikor elkezdjük használni a napenergiát, mi is teszünk azért, hogy bolygónk túléljen, illetve megújuljon. Magyarországon is egyre többen döntenek úgy, hogy saját napelemes rendszerbe fektetnek. Nem véletlenül. A befektetés kiszámítható időn belül megtérül, ráadásul függetleníthetjük magunkat a növekvő áramáraktól, amely az elmúlt 20 évben 50%-os drágulást mutatott.

Hogy működik pontosan a napelemes rendszer?

A felszerelt panelek a nap sugaraiból villamos energiát termelnek. Az így termelt egyenáramot egy inverter gyűjt össze, és a hétköznapi eszközeink által használt váltakozó árammá alakítja át. A kitermelt felesleg, amit háztartásunk nem hasznosít sem veszik kárba. A rendszer ezt a hálózatba tölti vissza, és szolgáltatónk átveszi tőlünk, hogy ne kelljen tárolnunk. Ez a többletenergia további háztartásokat láthat el árammal.

A napelemek a leggyengébb napfényt is képesek hasznosítani. Ha az időjárási feltételek nem megfelelőek, illetve éjszaka az áramot a hálózatból nyerjük. A napelemek a csúcsidőszakban állítják elő a villamos áramot, amikor az energiaárak magasabbak és eszközeinknek a legnagyobb szükségük van rá. Ezzel a módszerrel csúcsidőben is egyszerűen spórolhatunk. Egy 15 négyzetméteres, 2 kW-os összteljesítményű rendszer képes lehet egy átlag háztartás energiaigényét akár egy egész évre fedezni.

Való igaz, hogy a kezdeti beruházási költség magasabb, viszont ez hamar megtérül, hosszútávú költséghatékonyságra számíthatunk.

Napelem vagy napkollektor?

Sokan keverik a két fogalmat, de az is előfordul, hogy egyikkel sincsenek tisztában. Lássuk, miben más a napkollektor. A napkollektor a nap energiáját hőenergiává alakítja, s ezáltal állítja elő otthonunk számára a melegvizet. Alacsonyabb költségen hamar behozza az árát, így a befektetés/megtérülés aránya a legjobbnak mondható. A háztetőkre pillantva egyre több helyen tűnnek fel a panelek. Otthonunkban, nyaralónkban tökéletes módja lehet egy környezettudatosabb életmód kialakításának.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük